zaterdag 9 november 2013

Bakberichten

Begin oktober, gevangenis van Sint-Gillis. Een gevangene weigert de gebruikelijke fouillering. Schade: 3 cipiers gewond, waarvan een naar het ziekenhuis wordt afgevoerd. Een week later, is hij er nog altijd. De gevangene wordt overgeplaatst naar Vorst, waar hem verschillende doses Haldol worden toegediend.
Twee maanden geleden was een jonge gevangene nog op het dak gegaan gedurende een uur om te protesteren tegen de opsluitingsomstandigheden. Sindsdien is hij opgesloten in vleugel B met strikt regime waar de cipiers hem regelmatig slaan om zich te wreken op zijn volhardendheid, hij wordt afgeschermd van elk contact met buiten.
Begin november klimmen twee gevangenen op het dak van de gevangenis van Merksplas voor dezelfde redenen.


Begin oktober, gevangenis van Turnhout. Een gevangene wordt voortdurend geviseerd door de penitentiaire administratie. Tijdens het bezoek van zijn broer, mobiliseren de cipiers zich voor een lichaamsfouille. Terwijl de gevangene wordt meegenomen, verliest zijn broer zijn kalmte. Alles wat hem onder handen komt, gooit hij rond. Stoelen worden rond gesmeten. Conflict met een kliek cipiers. De gevangene komt terug, ziet zijn broer en helpt een handje. Strikt regime voor de gevangene, cachot op het commissariaat en bezoekverbod voor zijn broer.